Muskatelsalvie

Normalpris 129,00 kr
Økologisk
Shipping and discounts calculated at checkout.

Muskatelsalvie kan skabe en naturlig forbindelse mellem citrus og lavendel. Friske urter og fine bergamotnuancer ledsages af bløde florale noter og tørre spor af hø og tobak.

Aromaen er mere afrundet end almindelig salvies kontante kamferkarakter. Det er særligt overgangen mellem grønne, florale og tørre noter, der giver materialet flere nuancer at arbejde med.

Størrelse: 10 mL
Læs mere

Muskatelsalvie leverer mere end æterisk olie. Planten bruges også til udvinding af sclareol, som er udgangspunkt for fremstilling af ambroxid, et velkendt parfumestof med karakter af ambergris. En dyrket urt har dermed en vigtig funktion i fremstillingen af et stof, man ellers let forbinder med laboratoriet.

Både sclareol og linalylacetat dannes i bestemte kirtelhår på blomstens bæger. Bægeret bliver siddende omkring frugtanlægget, efter at kronbladene er faldet af. Ved høst er det derfor ikke kun de synlige blomsterkroner, der er interessante. Den æteriske olie udvindes ved destillation, mens det langt mindre flygtige sclareol kan hentes fra plantematerialet ved efterfølgende ekstraktion.

Planten er toårig eller kortlivet flerårig og danner først en roset med store, rynkede, let behårede blade. Senere kommer høje blomsterstande med lyse blomster og rosa til lilla højblade. Højbladene kan få hele marken til at se blomstrende ud, selv når de enkelte blomsterkroner ikke kan skelnes på afstand. Arten stammer fra et område omkring Middelhavet og videre mod Centralasien og er ikke samme salvie som den almindelige køkkenurt.

Muskatelsalvie dyrkes også i det nordøstlige North Carolina. Her lyser markerne op i forsommeren, og områdets sandede, veldrænede jorder egner sig til dyrkningen. Veldrænet jord er vigtig både i marken og ved dyrkning i mindre skala: Planten tåler tørre forhold bedre end vedvarende våd jord, især om vinteren.

Tekniske specifikationer

Type: Æterisk olie
Duftprofil: Aromatic
Note: Mellemnote
Oprindelsesland: Frankrig
Botanisk navn: Salvia sclarea
Familie: Lamiaceae
Vækstdel: Urt
Udvindingsmetode: Dampdestillation
INCI: Salvia Sclarea Oil
CAS: 8016-63-5

Sikkerhed

Signalord: Advarsel

Faresætninger

Forårsager hudirritation.

Kan forårsage allergisk hudreaktion.

Forårsager alvorlig øjenirritation.

Skadelig for vandlevende organismer, med langvarige virkninger.

Sikkerhedssætninger

Undgå indånding af damp.

Vask hænderne grundigt efter brug.

Tilsmudset arbejdstøj bør ikke fjernes fra arbejdspladsen.

Undgå udledning til miljøet.

Bær beskyttelseshandsker og øjenbeskyttelse.

VED KONTAKT MED HUDEN: Vask med rigeligt vand.

CLP hazard pictograms

SDS download er desværre forsinket og rulles først gradvist ud ultimo oktober 2026. Vi beklager ulejligheden. SDS for købte produkter er tilgængelig på anmodning.

Aromaterapi
Humør

Små kontrollerede studier med menneskelige deltagere har fundet ændringer i stressmarkører og forbedringer i nogle humør-, angst- og stressmål efter inhalation af olie fra muskatelsalvie. Studierne er korte og udført i meget specifikke grupper.

Brug en lav duftintensitet på aroma-sten, duftstrimmel eller i diffuser i 5–15 minutter. Se det som kortvarig stemningsstøtte, ikke som behandling af depression eller angst.

Lee KB, Cho E, Kang YS. Changes in 5-hydroxytryptamine and cortisol plasma levels in menopausal women after inhalation of clary sage oil. Phytotherapy Research. 2014;28(11):1599-1605. doi:10.1002/ptr.5163.

Son JW, Kang P, Min SS, Seol GH. Differential effects of clary sage (Salvia sclarea L.) oil and linalyl acetate on depression levels in diabetic foot ulcer patients with T2DM: a randomized blinded controlled trial. Frontiers in Medicine (Lausanne). 2025;12:1523441. doi:10.3389/fmed.2025.1523441.